Lawenda i jej dobroczynne właściwości

0

Rośliny o właściwościach kosmetycznych obecne są w naszym życiu od dawna. Aromatyczne olejki wykorzystywano zarówno do celów leczniczych jak i pielęgnacyjnych od zawsze. Na tle wszystkich znanych nam roślin wyróżnia się lawenda, która ma zbawienny wpływ zarówno na nasz wygląd, jak i zdrowie. Już w starożytnej Grecji i Rzymie używano jej do produkcji kremów i olejków, a także dodawano do dobroczynnego dla samopoczucia miodu.


W Prowansji okres kwitnienia lawendy
przypada na lipiec i sierpień. Wtedy też warto odwiedzić ten region, słynący z zapierających dech w piersiach, a sięgających po horyzont pól lawendy. Miejscem, które szczególnie warto polecić podróżującym, jest słynne opactwo cysterskie Synanque, położone 40 kilometrów na wschód od Awinionu.

Lawenda ma bardzo szerokie zastosowanie, również w kuchni. Zwolenniczką jej kulinarnych właściwości jest współpracująca z marką Le Petit Marseillais Maia Sobczak – dietetyczka, konsultantka ajurwedy oraz autorka bloga qmamkasze.pl. Jak sama mówi:

“Lawenda jest nieocenionym dodatkiem do słodkości, pomaga w trawieniu oraz zwalcza uczucie zimna i ból głowy”.

Warto wiedzieć, że nazwa lawendy pochodzi od łacińskiego lavare, które oznacza “myć”. Lawenda jest symbolem czystości oraz nieodłącznym elementem relaksujących kąpieli. Warto więc otulić się jej zapachem, niezależnie od pory roku oraz dnia.

Przy wyborze kosmetyku pod prysznic i do kąpieli warto zwrócić uwagę na jego skład oraz właściwości pielęgnacyjne. Przyjemnie nawilżający oraz wyjątkowo lekki w konsystencji i składzie żel pod prysznic Le Petit Marseillais Miód Lawendowy, uwodzi nie tylko pięknym zapachem, ale również pozostawia skórę miękką i pachnącą. Wykorzystywany do produkcji żelu miód lawendowy pochodzi ze zbiorów francuskiego regionu Alp Górnej Prowansji, a samo opakowanie jest wytwarzane z surowców w 100% przeznaczonych do recyklingu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.