Roślinna kuchnia Iwony Zasuwy 2 – spotkanie autorskie

0

 

29.11 o godz. 18.00 w Księgarni Świat Książki Hala Koszyki ul. Koszykowa 63 odbędzie się spotkanie autorskie z Iwoną Zasuwą poświęcone książce Smakoterapia 2. Jej debiutancka książka Smakoterapia stała się bestsellerem. Teraz Iwona Zasuwa oddała w ręce czytelników drugi tom z sekretami  kuchni roślinnej, bez glutenu, nabiału i cukru!

Zdrowie zaczyna się na talerzu

Iwona, mianowana przez internautów Królową Kaszy Jaglanej, kieruje się podstawową zasadą: rezygnuj w kuchni z produktów wysoko przetworzonych, maksymalizuj ilość naturalnych składników. W zdrowej kuchni roślinnej nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o spożywanie samych warzyw, a o wykorzystywanie produktów nieprzetworzonych i najwyższej jakości. Tych, które są odzwierciedleniem powrotu do natury w najczystszej jej postaci. Zaznacza przy tym, że jest przeciwniczką przymusu i jakiegokolwiek nacisku związanego z odżywianiem, a raczej zwolenniczką świadomego wyboru, dzięki któremu jedzenie kojarzy się z przyjemnością, radością i szczęściem, co jak się okazuje – jest możliwe, nawet przy różnego rodzaju ograniczeniach dietetycznych. Bloga zaczęła pisać po urodzeniu syna, u którego zdiagnozowano szereg alergii i nietolerancji pokarmowych, dodatkowo astmę i atopowe zapalenie skóry. Wskazania lekarskie dotyczyły więc diety opartej na naturalnych składnikach, bez tzw. gotowców i z wykluczeniem czynników alergizujących. W praktyce oznaczało to rezygnację ze sklepowego chleba, nabiału, cukru, gotowych wędlin, potraw mącznych, i jednocześnie trudności w poszukiwaniach produktów dobrej jakości.

Smakoterapia 2, czyli terapia smakiem, to kompletny przewodnik kulinarny po kuchni roślinnej,  wypełnionej zapachami i kolorami. Znajdziemy w nim proste przepisy bazujące na naturalnych, ogólnodostępnych produktach roślinnych, a dodatkowo – bez glutenu, nabiału i cukru. To książka, z której dowiesz się, jak jeść świadomie, zdrowo i smacznie. Zgromadzono w niej ponad 140 przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców, kasz, ziaren i słodkich, zdrowych zamienników, opatrzonych autorskimi zdjęciami Iwony. Smakoterapia 2 to książka-inspiracja dla każdego, kto pragnie jeść mądrze, świadomie i przede wszystkim smacznie, bo o to przecież chodzi w jedzeniu.

Na słodko i na wytrawnie

Chociaż Iwona ze wszystkich słodkości na całym świecie najbardziej ukochała sobie oliwki i kiszone ogórki, w wyczarowywaniu zdrowych słodkości doszła już niemal do perfekcji. Smakoterapia 2 to podzielona koncepcyjnie na dwa warianty książka, w której znajdziemy propozycje dla łasuchów, jak i amatorów wytrawnych smakołyków. Oczom czytelnika ukazują się więc przepisy Iwony na słodkie co nieco: kremy, pralinki, batoniki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka okraszone zdjęciami prosto ze stołu autorki.

O autorce:

 Iwona Zasuwa to z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym chórzystek i wokalistek sesyjnych. Od 21 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie. Mama małego alergika, autorka bloga smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów Ugotuj mi, Mamo na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni warsztatów kulinarnych dla dorosłych Żyj i jedz zdrowo oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i producentów zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Przez internautów nazywana Królową Kaszy Jaglanej.  Autorka bestsellerowej książki Smakoterapia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.